Jeg er utdannet allmennlærer på HIO, og et av mine valgfag var matematikk (5-10). Har også tatt videreutdanning i matematikk 2 (1-7) i Volda (2019). Emnene var matematikkdidaktikk og matematisk utforsking, argumentasjon og bevis. Har i tillegg 10 stp. i IKT og 24.stp fra BI. Jeg har jobbet som lærer siden 2005, hvorav 8 år har vært på ungdomsskole og 7 år på barneskole.
Jeg er født i 1982, og er over middels engasjert og glad i matematikk. Navnet Matemaytikk har jeg fått fra elever som assosierte matematikk med meg. De endret på dagsplanen om det sto matematikk, og byttet det ut med matemaytikk.
Mine tanker om denne nettsiden
Ønsker du en mer variert undervisning eller kreative lekser, hvor den matematiske samtalen er i fokus? Ønsker du at elevene skal være kreative og motiverte i faget? Ønsker du å tilpasse mer for de elevene som strever i faget fordi matematikk blir for abstrakt? Eller har du behov for oppgaver eller påstander som er utforskende, krever argumentasjon og/eller bevis, slik den nye læreplanen krever?
Selv har jeg sett behov for nettopp dette. Derfor har jeg laget en nettside hvor jeg i en hektisk hverdag raskt kan finne visualiserte/billedlig oppgaver, som er kategorisert i emner, utforsking, trinnvis, åpne, prøve og feile osv. Det skal være enkelt å finne akkurat det jeg leter etter. Derfor har jeg laget et oppslagsverk med tips under kategorier og stikkord til høyre side på nettsiden.
Under oppgavene skriver jeg også selve oppgaveteksten, fordi noen elever forstår det bedre ved å lese, mens andre forstår det bedre visuelt. I tillegg gir jeg tips til undervisningen og tilleggsoppgaver som kan gis til elevene. Generelt tenker jeg at ved å la elevene få lov til å svare på ulike måter (være kreative) kan være mer motiverende. Da mener jeg for eksempel å la elevene lage en video eller ta bilde av svarene sine, og deretter legge inn på en felles læreplattform. Svarene elevene gir, kan brukes i senere undervisning hvor samtalen er i fokus. Ved at læreren viser representasjoner av ulike svar, kan elevene diskutere fremgangsmåten/strategiene som har blitt brukt. Da legges det til rette for økt forståelse og læring. Hvis læreren legger inn en feil, kan elevene være detektiver og finne feilen. Dette kan igjen føre til at elevene blir mer kritisk til andre sine svar.
Ved å bruke disse oppgavene legges det kanskje bedre til rette for elever som ikke kan språket så godt eller som strever i faget, fordi oppgavene blir visualisert (konkretisert). Forhåpentligvis vil alle elevene like å få oppgaver gitt på varierte måter. Det liker i hvert fall mine!
Om det er noen oppgaver dere savner eller ønsker mer av, er det bare å sende mail. Jeg er kun i oppstarten nå, og det vil komme flere oppgaver etter hvert. Målet er å lage flere videooppgaver av situasjoner som elevene møter i det daglige, slik at det kan oppleves reelt for elevene. Jeg vil også ha fokus på den nye læreplanen etterhvert, og kategorisere i forhold til den.
Det er mange flinke og kreative lærere der ute, så om du vil bidra med egne videoer, er det bare å sende inn! Husk å skrive navn og kort informasjon om oppgaven, så vil jeg selvfølgelig skrive at det er du som har laget den!
Konstruktiv kritikk mottas med takk. Jeg har mye å lære 🙂
Håper dere også vil oppleve matemaytikk som en nyttig oppslagsside i en hektisk hverdag.
Med vennlig hilsen May